Komputerowo wspomagane sterowanie eksperymentem biotechnologicznym

pol Artykuł w języku polskim DOI:

Daniel Borowiak Katedra Inżynierii Bioprocesowej, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Pobierz Artykuł

Streszczenie

W artykule pokazano specyfikę pracy w laboratorium biotechnologicznym na przykładzie eksperymentów, które pozwoliły na opracowanie nowej metody sterowania dopływem pożywki w hodowli drożdży piekarskich. Na każdym etapie tych badań wykorzystano bogate możliwości i cechy środowiska programistycznego LabVIEW firmy National Instruments. Pozwoliło to na: stworzenie elastycznego stanowiska badawczego, samodzielne napisanie programu sterującego, zaimplementowanie nowego algorytmu sterującego bazującego na funkcji logistycznej oraz uzyskanie możliwości zdalnej kontroli przebiegu procesu.

Słowa kluczowe

biotechnologia, oprogramowanie, sterowanie

Computer aided control of the biotechnological experiment

Abstract

The aim of this manuscript was to show specificity of work in a biotechnological laboratory based on experiments which have allowed to work out a new method of feed dosage in baker's yeast fermentation. During every stage of the research the rich capabilities and features of programming environment LabVIEW from National Instruments were extensively used. It enabled to build a flexible research station, develop a dedicated control application, implement a new control algorithm based on logistic function, and obtain possibility of remote process control.

Keywords

biotechnology, control, software

Bibliografia

  1. Akada R.: Genetically Modified Industrial Yeast Ready for Application. Journal of Bioscience and Bioengineering, Vol. 94, No. 6, pp. 536-544 (2002).
  2. Materiały reklamowe firmy National Instruments.
  3. Miśkiewicz T., Borowiak D.: A logistic feeding profile for a fed-batch baker’s yeast process. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, Vol. 8, No. 4 (2005).
  4. Sobczak E.: Możliwości zwiększenia wydajności drożdży piekarskich. Przegląd Piekarski i Cukierniczy Nr 5, s. 15-17 (1991).
  5. Van Dam H. W.: The Biotechnology of Baker’s Yeast: Old or New Business? In Chemistry and Physics of Backing, pp. 117-131 (1986).